lauantai 27. syyskuuta 2014
I-kirjaimen toimintatunti
Harjoittelimme viime viikolla I-kirjainta toiminnallisesti eli samalla periaatteella kuin A-kirjaintakin. Alla kuvia pisteistä:
Siilit
Kastematojen sekaan teimme askartelimme siilit. Siilin piikit muodostuivat syksyisistä lehdistä. Siellä ne siilit nyt taapertavat :)
syysmaisema
Kuvataiteessa teimme syysmaisematyön. Ensin maalattiin vesiväreillä syksyinen tausta, jonka jälkeen työhön liimattiin oikeita viljoja. Mahtavia taideteoksia tuli!
keskiviikko 17. syyskuuta 2014
Valokuvasuunnistus
Liikuntatunneilla olemme nyt kaksi kertaa harjoitelleet valokuvasuunnistusta, joka on saavuttanut suuren suosion lasten keskuudessa. Valokuvasuunnistuksessa lapset saavat kuvan, joka on jostakin koulun pihalta esimerkiksi koripallotelineestä tai keinuista. Heidän tehtävänään on löytää kyseinen paikka (rasti), josta löytyy kirjain. Kirjain kirjataan tuloskorttiin ja valokuva tuodaan viuhkasuunnistuksen tapaan takaisin opettajalle. Mikäli kirjain on oikea eli on löydetty oikea rasti, saavat lapset uuden kuvan ja taas lähtevät etsimään kyseisen kuvan paikkaa.
Itikka iiiiiiii
Viime viikolla opimme uuden kirjaimen eli I-kirjaimen. Harjoittelimme tuttuun tapaan kirjain-äänne-vastaavuutta sekä I-kirjaimen kirjoittamista. Olen ottanut mukaan myös tavuttamisen eli tavutamme taputtaen sanoja. Tavutus taputtaen auttaa lapsia kuulemaan lyhyen ja pitkän äänteen eron sekä niiden paikan sanan alussa, keskellä tai lopussa. Lisäksi lukevia lapsia sanojen taputus auttaa kaksoiskonsonanttien huomioonottamisessa.
Huiske-kirjassamme on valitettavan vähän tehtäviä liittyen kirjaimiin ja numeroihin, joten teemme paljon erilaisia monisteharjoituksia. Tästä syystä oma monistekansio on hyvä olla olemassa luokassa. I-kirjaimeen liittyen teimme itikka-iit.
Huiske-kirjassamme on valitettavan vähän tehtäviä liittyen kirjaimiin ja numeroihin, joten teemme paljon erilaisia monisteharjoituksia. Tästä syystä oma monistekansio on hyvä olla olemassa luokassa. I-kirjaimeen liittyen teimme itikka-iit.
Oppituntien säännöt
Esittelinkin jo sääntöjä aiemmin, mutta tässä vielä pupukortit, joilla viestimme oppitunneilla koskevia sääntöjä. Vanhempainillassa kerroinkin, millainen filosofia tässä on takana liittyen lähinnä ensi syksyn koulunaloitukseen, joten en kertaa enää uudestaan, mutta sääntöjen yksi tärkeä tavoitehan on myös taata turvallisuus koulupäivän aikana kaikille. Siksi muistutamme ja kertaamme sääntöjä päivittäin yhdessä :)
Päivänavaus
Eskarimme alkaa joka päivä samalla rutiinilla eli aloitamme katsomalla kalenterin. Pohdimme viikonpäivän, kuukauden, vuodenajan ja päiväyksen. Lisäksi katsomme yhdessä millainen sää ulkona on. Näin lapset oppivat samalla kuukaudet, vuodenajat sekä muita tärkeitä tietoja ja taitoja liittyen aikakäsitteeseen. Asiat kuuluvat myös esiopetussuunnitelman oppisisältöihin. Jokainen pääsee vuorollaan taululle laittamaan lappuja. Kalenterin jälkeen katsomme päivän ohjelman. Päivän ohjelma alkaa aina jollakin "oppiaineella", kuten esimerkiksi äidinkielellä. Muita aineita ovat matematiikka, kuvataide, ylli, musiikki, lukutunti ja liikunta. Noin 30-45min. jälkeen pidämme pikkuvälitunnin, joka on joko leikkivälitunti tai toimintavälitunti. Leikkivälkällä saa leikkiä leluilla, kuten barbeilla, autoilla, legoilla yms. Toimintavälitunti tarkoittaa, että emme levitä leluja vaan tarkoitus on lukea, pelata, piirtää, maalata, värittää tai tehdä esimerkiksi hamahelmillä tai multilinkpalikoilla jotakin, mielikuvitus on tällöin rajana. Välitunnin jälkeen on toinen "oppituokio", yleensä kevyempi. Jos näyttää siltä, että lapset eivät jaksa oikein keskittyä tai leikit sujuvat hyvin, voimme jättää toisen oppituokion väliin, koska olen huomannut, että näin pienille ei kannata väkisin harjoituttaa tehtäviä, vaan vireystilan tulee olla kohtuullisen hyvä. Lopuksi menemme ulkoilemaan, joka kestää n. 40 min. Lounaalle suuntaamme klo 11.20. Siinäpä se päivä sitten sujahtaakin :)
Pihlajat marjoineen
Kuvataiteen tunnilla tutkimme ensin yhdessä oikeita pihlajanlehtiä ja marjoja, jonka jälkeen lapset saivat ensin harjoitella vesiväreillä lavertamista (taustaväri) ja tämän jälkeen sormiväreillä maalata pihlajanlehdet ja marjat. Hienoja tuli, vai mitä!
Kastematotutkimusta
Elokuun viimeisellä viikolla teimme ympäristö- ja luonnontiedon eli yllin tunnilla kastematotutkimusta. Ensin luimme kastemadosta tarkempaa tietoa kastematokirjasta (kuva alla). Opettaja oli kaivanut pihaltaan luikertelevia kastematoja, joiden menoa tutkimme ryhmissä. Lukemisen jälkeen lapset saivat käydä lähimetsästä keräämässä tutkimusastiaan erilaisia luontomateriaalia, kuten esimerkiksi lehtiä, hiekkaa, multaa, kiviä, sammalta, jäkälää ja heinää. Tämän jälkeen menimme takaisin luokkaan. Opettaja antoi jokaiselle ryhmälle 1-2 kastematoa, jolloin ryhmän tehtävänä oli tehdä kolme havaintoa kastemadosta. Tavoitteena oli myös havannoida, missä luontomateriaalissa kastemato viihtyy parhaiten. Tutkimusta tehtiin myös luuppien avulla. Tutkimustyö oli todella mielenkiintoista ja innostavaa. Tutkimuksen jälkeen jokainen ryhmä sai raportoida omat havaintonsa, kuten oikeaankin tutkimustyöhön kuuluu. Valitettavasti en ehtinyt tutkimuksista ja kastemadoista ottaa kuvia, koska havannointi oli hyvin intensiivistä. Lisäksi lisäpuuhaa opettajalle toi vahtia etteivät kastemadot eksy vahingossa jonkun lapsen korvaan, nenään tai hiuksiin ;)
Kastematotutkimukseen liittyen teimme myös itse kastemadot multaan, (ruohikon ja mullan olimme maalanneet jo aiemmin) tätä taideteosta jatketaan vielä siileillä, oravilla, puilla jne...Katsotaan millainen lopputuloksesta tuleekaan!
Kastematotutkimukseen liittyen teimme myös itse kastemadot multaan, (ruohikon ja mullan olimme maalanneet jo aiemmin) tätä taideteosta jatketaan vielä siileillä, oravilla, puilla jne...Katsotaan millainen lopputuloksesta tuleekaan!
tiistai 9. syyskuuta 2014
Toimintatunti
Toimintatapoihini kuuluvat vahvasti toiminnallisuus ja erilaiset työpistetyöskentelytavat. En tarkemmin tässä lähde kertomaan, mitä niillä tarkoitetaan, mutta mikäli olet kiinnostunut asiasta, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan alla oleviin linkkeihin. Toiminnallisuus on myös osa pedagogisen kieliopin perusteista, jota viimeisimmän tutkimustiedon valossa tulisi hyödyntää koulun äidinkielen opetuksessa. Toiminnallisuus ja työpistetyöskentely sopivat mainiosti myös esikouluopetukseen, koska ne antavat positiivisia oppimiskokemuksia ja ovat leikinomaista oppimista.
Työpistetyöskentely lyhyesti selitettynä tarkoittaa sitä, että oppilaat etenevät ryhmissä (tai pareittain) pisteestä toiselle, joissa heille on aina annettu valmiiksi tehtävä esimerkiksi muotoile muovailuvahasta A-kirjain. Tällaistä pistetyöskentelyä kutsumme eskarissamme toimintatunniksi. Alla olevat kuvat ovat eri pisteiltä satunnaisesti napattuja. Pisteet käydään ensin yhdessä läpi ja lisäksi opettajat opastavat pisteillä. Nyt on kyllä vielä pakko lopuksi kehua, että ryhmätyöskentely sujuu tältä porukalta esimerkillisesti, joten tällaista työskentelyä on mukava toteuttaa.
http://www.peda.net/img/portal/2119590/Tyopistetyoskentely1.pdf?cs=1305791796
http://www.peda.net/img/portal/2119590/Toiminnalliset_menetelmat1.pdf?cs=1305791785
Hiekkapiste: Harjoittele A-kirjainta kirjoittamalla hiekkaan.
Hama-helmet: Muodosta hama-helmistä A-kirjain
Liitutaulu/Tussitaulu: Harjoittele A-kirjainta/kokeile peilin edessä A-äännettä
Kirjaimet: Muodosta kirjaimista sanoja mallikortin avulla
Tikut: Muodosta tikuista A-kirjain
Muovailuvaha: Muodosta muovailuvahasta A-kirjain
Seuraavaksi jatkamme i-kirjaimesta!
A-kirjain
Tätä päivää oli ilmeisesti odotettu jo jonkin aikaa, sillä sen verran kuhinaa oli aamulla, kun osalla oli jo tietoa, että tänään opettelisimme A-kirjaimen. Ja ylipäätään aloitamme virallisesti esikoulun tehtävineen. Lisäksi otimme aamunavaukseen mukaan kalenterin lisäksi päivän ohjelman, josta näkee helposti mitä päivän aikana teemme. Apina-A:n avulla aloitimme harjoittelemaan a-äännettä sekä A-kirjaimen kirjoittamista.
Luokkajuna
Jokaisella luokallahan täytyy tietysti olla oma itsepiirretty luokkakuva. Tänä vuonna päätin perinteisen kasvopiirustuksen sijaan teettää kokovartalokuvan. Eli näin ollen jokaisella oli tehtävänä piirtää oma kokokuva ja liittää se junanvaunuun. Vaunun sai värittää haluamallaan tavalla. Aika veikeä juna tuli, vai mitä?
Kädet
Ensimmäisen eskariviikon lopulla harjoittelimme hienomotorisia taitoja. Jokainen sai piirtää parinsa kanssa toisen kädet ja sen jälkeen leikata saksilla. Lopuksi käden sai värittää/koristella haluamallaan tavalla. Sen jälkeen muodostimme käsistä luokan seinälle hienon kukan.
Säännöt
Teimme ensimmäisellä viikolla lasten kanssa yhteisen sääntötaulun. Ensin kävimme yhdessä läpi jokaisen sääntölapun eli mitä ne tarkoittivat, ja lisäksi yritimme etsiä myös esimerkkejä sääntöihin liittyvästä käyttäytymisestä. Lopuksi jokainen sai laittaa nimensä alle, niinkuin sopimuksiin on tapana laittaa. Hyvin on aina välillä muistettu säännöt, mutta näitähän tässä harjoitellaan koko eskarivuosi =)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)